Tapk Ekologija.lt bendruomenės nariu - Prisijunk su Facebook   arba Registruokis

Kas ateityje laukia restoranų verslo?

Autorius: Meniu.lt
Data: 2012.06.21 00:00

Reitingas:
795/0

Atsakomybės iš restoranų reikalauja lankytojai

2012 m. vasario – balandžio mėnesiais atsakingų restoranų iniciatyvoje dalyvaujančiuose Lietuvos restoranuose bei internetinėje erdvėje buvo atliktas restoranų lankytojų nuomonės tyrimas, kurio metu apklausta beveik 2000 respondentų. Tyrimo duomenys parodė, kas ir kiek restoranų lankytojui svarbu, renkantis vietą kur valgyti bei pasirenkant, ką valgyti.

73% klientų yra svarbi informacija apie GMO, taip pat, kad restoranas naudotų ekologiškas valymo/plovimo priemones. 70% restoranų lankytojų aktualu ir svarbu sezoninių produktų naudojimas, o taip pat svarbu, kad restoranas suteiktų informaciją apie alergenus, esančius maiste. 68% apklaustųjų yra aktualūs ekologiški ir vietiniai produktai arba žaliavos, naudojamos restoranų patiekalų gamybai. Net 80% apklaustųjų išsakė savo požiūrį dėl galimybės užsisakyti mažesnę porciją.

Kaip bebūtų netikėta, tačiau net 67% restoranų lankytojų aktualu, ar restoranas rūšiuoja atliekas. 62% apklaustųjų nurodė, kad jiems svarbu, ar restoranas, pirkdamas žaliavas ar paslaugas taip pat renkasi tiekėjus, turinčius aiškią socialinės atsakomybės politiką. Kone 50% apklaustų klientų svarbu, ar restoranas taupo elektrą ir vandenį bei, ar renkasi tik gausius išteklius turinčias žuvų rūšis.

Galimybė daryti reikšmingus pokyčius

Maitinimo įstaigos – vienos didžiausių organinių atliekų susidarymo vietų. Čia naudojama ypač dideli elektros energijos kiekiai, daug vandens, daug cheminių valymo priemonių, dideli atliekų nuo prekių ir produktų kiekiai. Visa tai sudaro didžiules tiesiogines ir netiesiogines energijos bei išteklių sąnaudas, didžiulius kiekius atliekų bei nuotėkų. Tačiau tai ne vien problema, bet ir galimybė maitinimo įstaigoms, taikant aplinkosauginės politikos elementus, sumažinti daromą neigiamą poveikį aplinkai.

Atsakingų restoranų projekto „Kas šiandien meniu?“ tikslas

Jau beveik pusę metų Lietuvos maitinimo įstaigos, pionierės dalyvauja atsakingų restoranų iniciatyvoje „Kas šiandien meniu?“: restoranų tinklas „Kinų rožė“ (Vilnius), restoranų tinklas „Fortas“/ „Forto Dvaras“ (Vilnius, Kaunas, Panevežys), „Užupio klasika“ (Vilnius), „Brasserie de Verres en Vers“ (Vilnius), „Diverso“ (Kaunas), „Granatus“ (Klaipėda), „Navalio“ restoranas (Klaipėda).

Projekto tikslas – sukurti socialiai atsakingų restoranų ir kavinių tinklą, kuriuose lankytojai gautų informaciją apie restorane/kavinėje naudojamus produktus, jų sudėtines dalis, alergenu, GMO naudojimą, produktų kilmę, paruošimo būdą ir kitą svarbią informaciją apie aplinkosauginę politiką bei vykdomus veiksmus.

„Kas šiandien meniu?“ atsakingų restoranų projekte dalyvaujantys restoranai prisiima atsakomybę laikytis aplinkosaugos ekspertų parengtų kriterijų.

Iniciatyva vykdoma įgyvendinant projektą „Vartai: įmonių socialinės ir aplinkosauginės iniciatyvos“. Projektą įgyvendina Jungtinių Tautų vystymo programa Lietuvoje, kartu su Lietuvos verslo darbdavių konfederacija, profesine sąjunga „Solidarumas“ ir Nevyriausybinių organizacijų informacijos ir paramos centru. Projektą finansuoja Europos socialinis fondas

Norėdami rašyti komentarus prisijunkite prie Ekologija.lt bendruomenės Prisujunk su Facebook  
© ekologija.lt, 2012. Visos teisės saugomos. Atsiliepimai, komentarai ir pagalba - pagalba@ekologija.lt