Tapk Ekologija.lt bendruomenės nariu - Prisijunk su Facebook   arba Registruokis

Šikšniukas nykštukas

Autorius: Vitalija_A
Data: 2012.02.14 08:03

Reitingas:
424/0

Bevartant Lietuvos Raudonąją knygą pirmiausiai už akių „užkliuvo“ labai mielas ir skambus pavadinimas Šikšniukas nykštukas (Pipistrellus pipistrelus) , o tik po to plačiau pasidomėjau kas čia per gyvis slepiasi po juo. Pasirodo, tai vienas mažiausių Lietuvoje ir Europoje gyvenančių šikšnosparnių.

Sunku įsivaizduoti vidutiniškai apie 4 cm (orientacijai – degtuko dėžutė yra maždaug apie 5 cm ilgio) ir apie 4-5 g sveriantį žinduolį, sparnus galinti ištiesti virš 20 cm. Šikšniukas nykštukas įrašytas į Lietuvos Raudonąją knygą prie retų ir nepakankamai ištirtų rūšių kategorijos, tačiau daug kur literatūroje rašoma, kad Lietuvoje sutinkamas pakankamai dažnai, ypač Kuršių nerijoje, rudeninių migracijų metu. Jis yra paplitęs visoje Europoje, Šiaurės Afrikoje, pietvakarių Azijoje, be to yra viena iš gausiausiai sutinkamų šikšnosparnių rūšių Britų salose.

Šikšniukai nykštukai yra sinantropai (sinantropija  - tai gyvūnų artimas sugyvenimas su žmogumi ir priklausomybė nuo jo veiklos). Vasaromis slėptuves dažniausiai įsikuria namų sienose, stogų tuštumose, palėpėse ar po palangėmis. Rugpjūčio - rugsėjo mėnesį jie palieka vasarines slėptuves ir, manoma, migruoja į šiltesnio klimato kraštus.

Lietuvoje žiemoja iš šiaurinių kraštų atskridę šikšniukai. Pavasarį pasirodo gegužės pabaigoje. Į Lietuvą atskrenda tik patelės, patinai nemigruoja ir pasilieka arčiau žiemaviečių. Šikšniukai nykštukai iš slėptuvių išlenda dažniausiai iškarto po saulėlydžio. Jie minta naktiniais drugeliais, uodais ir kitais smulkiais vabzdžiais. Per naktį jie sugeba sugauti net iki 3000 vabzdžių – sunku tuo patikėti, žinant, kad pats šikšniukas puikiai tilptų degtukų dėžutėje.


Norėdami rašyti komentarus prisijunkite prie Ekologija.lt bendruomenės Prisujunk su Facebook  
© ekologija.lt, 2012. Visos teisės saugomos. Atsiliepimai, komentarai ir pagalba - pagalba@ekologija.lt